انواع پلی اتیلن مورد استفاده در صنعت لوله

در ساخت لوله هاي پلي اتيلني، عموماً از دو نوعِ مختلف پلي اتيلن به نامهاي PE80 و PE 100 استفاده مي شود. عدد مشخصه نوع ماده MRS گفته مي شود که عبارت است از حداقل مقاومت مورد نياز بعد از ?? سال کارکرد در دماي سيال?? درجه سانتيگراد. بالاتر رفتن عدد نشان دهنده بهبود بيشتر کيفيت محصولات توليدي ميباشد . بر اين اساس است که در بسياري از کشورها تلاش هاي زيادي براي جايگزيني PE100 به جاي PE80 صورت گرفته است.

مزاياي PE 100 نسبت به PE 80 :
1ـ داشتن مقاومت بالاتر در فشارهاي کاري بالا
2ـ داشتن مقاومت بالاتر وضخامت کمتر
3ـ صرفه جويي در هزينه با توجه به وزن کمتر در فشارهاي کاري بالا
?ـ توانايي انتقال حجم بالاترسيال به دليل سطح مقطع جريان بيشتر
بر اين اساس مي توان گفت که هر چند قيمت مواد اوليه PE100 نسبت به دو نوع ديگر بيشتر است اما با توجه به ويژگيها و امکاناتي که از خواص اين محصول حاصل مي گردد مي توان خروجي مورد نظر را در هر متر لوله با قيمت يکسان و با کيفيت برتربدست آورد.

مزاياي لوله هاي پلي اتيلن آبرساني
1ـ قابليت اتصال آسان
2ـ انعطاف پذيري بالا
3ـ نصب آسان و کم هزينه
?ـ عمر طولاني، دوام و کاهش هزينه ها
? ـ مقاومت در مقابل خوردگي و اثر مواد شيميايي
?ـ کاربرد آسان
7ـ ضريب اصطکاک کم پلي اتيلن و ثابت بودن آن در طول کاربرد

مقايسه با ديگر انواع مواد:
امروزه لوله هاي پلي اتيلني جايگاه خود را در کاربردهاي تحت فشار به خوبي يافته اند. اين مسأله خصوصاً در مواردي که قطر لوله مورد نظر کمتر از ??? ميليمتر است به خوبي قابل مشاهده است. زيرا کارفرمايان و مشاورين پروژه ها اغلب با در نظر گرفتن هزينه مواد اوليه و خصوصيات مورد نظرشان از لوله به اين جمع بندي مي رسند که لوله هاي پلي اتيلني بهترين انتخاب ممکن در مقايسه با ساير انواع لوله هستند.
اما با افزايش قطر لوله خطوط انتقال، اکثر مشاورين با در نظر گرفتن تنها قيمت مواد ، به اين نتيجه مي رسند که استفاده از پلي اتيلن غير اقتصادي بوده و بيشتر به سراغ چدن داکتيل مي روند.

در واقع چدن داکتيل رقيب اصلي پلي اتيلن در سايزهاي بالا بوده و مشاورين تنها در صورت وجود شرايط ويژه به سراغ پلي اتيلن مي روند. علي رغم تفکر حاکم بر بازار، بايد به اين نکته تأکيد داشته باشيم که صرف توجه به قيمت بالاتر پلي اتيلن نسبت به چدن در لوله هاي با سايز بالا، در بسياري از موارد صحيح نبوده و بايد مسائل ديگري نيز نظير هزينه هاي نصب ، اتصال ، نگهداري و تعمير و … در انتخاب جنس لوله مدنظر قرار گيرد.

با در نظر گرفتن خواص بي نظير و منحصر به فرد پلي اتيلن که قبلاً ذکر شده است، هر مصرف کننده‌اي به اين نتيجه خواهد رسيد که در فشار کاريهاي کمتر از ?? بار بهترين انتخاب پلي اتيلن است.

لوله هاي پلي اتيلن بطور کلي دو نوع ميباشند:
?? لو
?? لوله هاي پلي اتيلن دو جداره
در رابطه با مزايا و خصوصيات لوله هاي پلي اتيلن تک جداره تا حدي در بالا صحبت شد و در ادامه به بحث درباره لوله هاي دوجداره که محصول توليدي اين شرکت ميباشد ميپردازيم :
لوله هاي پلي اتيلني دوجداره اسپيرال براي کاربرد در شبکه هاي بدون فشار (ثقلي) طراحي شده اند و حداکثر فشار طراحي آنها ??? bar مي باشد. اين لوله ها با اين تفکر ايجاد شده اند که در عين بالا بودن مقاومت حلقوي لوله (يکي از مهمترين پارامترهاي طراحي در لوله هاي مدفون و تحت بار) از وزن پايينتري نسبت به لوله هاي تک جداره برخوردار باشند.

از آنجاييکه مقاومت حلقوي تابعي از شکل جداره لوله است ، طراحي جداره به صورت مقاطع مستطيل شکل بوده که اين باعث افزايش مقاومت حلقوي مي شود. به واسطه تکنولوژي خاص توليدي شرکت آلماني Bauku ، اين لوله ها تا سايز ???? ميليمتردر اين شرکت با کيفيت بسيار بالا و مطابق با تمام استانداردها قابل توليد ميباشد . توليد و بکارگيري لوله‌هاي دو جداره اسپيرال براي شبکه‌هاي انتقال و توزيع آب و فاضلاب ، بدون شک يکي از پيچيده ترين فرآيندها در صنعت پلي‌اتيلن است.

متأسفانه در کشورما به دليل محدويت فرآيند منطقي جهت انتقال دانش فني مورد نياز براي طراحي و توليد اين لوله ها ، آگاهي کمتري از ويژگي‌هاي اين محصول وجود دارد. به همين دليل، واحد مهندسي و فروش شرکت تدبير نوين سازان TNS) ) با تطابق دهي ويژگي‌هاي فني و مهندسي محصولات اسپيرال خود ، با مشخصات ارائه شده از طرف متقاضيان ، مشاوه اي مطمئن در خصوص انتخاب بهترين مدل جهت بهترين کارائي ارائه مي دهد که کليه عوامل مؤثر بر طراحي و استفاده از محصولات اسپيرال مدفون در خاک را بر اساس استاندارد‌هاي روز کارگذاري لوله‌هاي پلي‌اتيلن، ويژگي‌هاي خاک محيط، شاخص‌هاي رفتار مکانيکي لوله‌هاي پلي‌اتيلن در قطرهاي بالا را در بر ميگيرد .