فیلتر تفاضل درجه جنبشی (KDF)
این فیلتر خانگی از ترکیب آلیاژ خالص مس و روی به شکل ماتریکس، فلس، گرانول یا ذرات خیلی ریز تشکیل شده است. مکانیسم عمل آن بر پایه علم الکتروشیمی یعنی واکنشهای اکسیداسیون و احیاست که هم اکنون تکنولوژی نوین در تصفیه آب برای مصارف شرب به شمار میرود. جرقه اولیه کشف این فیلتر را دون هسکت در سال 1984 میلادی در ایالات متحده و وقتی به طور اتفاقی مغز خودکار از جنس فلز برنج (آلیاژ مس و روی) داخل یک لیوان آب حاوی قرص کلر افتاد، زد. او سرانجام بعد از 3 سال موفق به اختراع و تولید این فیلتر شد. به عبارت دیگر، این فیلتر مانند مجموعه ای از پیل های متعدد مثبت و منفی عمل میکند و توانایی جذب، حذف، کاهش یا تبدیل بعضی از آلاینده ها یا ناخالصی ها با بار مثبت و منفی را به مواد بی خطر دارد. مثلا کلر موجود در آب را به کلرور روی قابلحل در آب تبدیل میکند که این ماده به علت فرار نبودن، در فضا متصاعد نمی شود و از طریق فاضلاب دفع می شود. به علاوه، این دستگاه هیدروژن سولفید داخل آب را به سولفید مس که غیر محلول در آب است، تبدیل و آهن را به یون قابلحل و سپس به هیدروکسید فریک نامحلول در آب تبدیل میکند و در نهایت این ماده غیرمحلول در آب، جذب فیلتر میشود به طوری که با شستشوی متناوب فیلتر، این مواد نامحلول جدا میشود و دوباره فیلتر به وضعیت اولیه خودش برمی گردد.
موارد کاربرد: به جز مصارف خانگی، از این فیلترها در برج های خنک کننده در صنایع غذایی به ویژه تولید نوشابه، رستوران ها و هتل ها، لباسشویی ها و... استفاده میشود. این فیلترها در آزمایشگاه های طبی، بیمارستان ها، به خصوص در بخش های مخصوص دیالیز که خالص بودن آب اهمیت زیادی دارد، کاربرد دارند. از طرفی، در برخی بیمارستان ها، مخصوصا در زمینه سوانح سوختگی و... که با بعضی از آلاینده های مضر و خطرناک مثل جیوه سر و کار دارند، از این فیلترها برای فیلتر و پاک سازی فاضلاب استفاده میشود تا آلاینده های مضر زیست محیطی مستقیم وارد منابع آبی یا فاضلاب عمومی شهر نشوند. هم اکنون نیز در بعضی از کشورها از فیلترهایKDF در تصفیه خانه های آب شهری برای کلرزدایی و فیلتر کردن فلزات سنگین استفاده میشود.
محاسن: این فیلترها تکنولوژی سادهای دارند بنابراین نصب و راهاندازی، تعمیر و نگهداری شان ساده است. در ضمن، کم هزینه بودن پروسه، استفاده نکردن از مواد یا افزودنی شیمیایی، بدون ایجاد ضایعات و صددرصد قابلیت بازیافت، بیخطر و دوستدار محیط زیست بودن از دیگر محاسن آنهاست. این فیلترها میتوانند املاح مفید آب مثل کلسیم، منیزیم، پتاسیم و... را در آب فیلترشده حفظ کنند. پوشش آب با املاح مفید در آب برای بدن بسیار مفید و ضروری و در بهبود مزه و طعم آب بسیار موثر است. در ضمن، این املاح قلیایی مانع اسیدی شدن آب میشوند و pH آب را در حالت خنثی نگه میدارند در نتیجه، از ایجاد واکنش های احتمالی با ظروف پلاستیکی در موقع نگهداری آب جلوگیری میشود. افرادی که از این نوع فیلترها در منازل خود استفاده میکنند، کمتر در معرض آلاینده های بسیار مخرب برای سلامت مثل کلر (یک ضدعفونیکننده خیلی قوی) قرارمی گیرند و سلول های پوستی آنها کمتر آسیب می بیند، آب فیلترشده با این فیلتر میزان ناچیزی مس و روی دارد که باعث عدم رشد و تکثیر ویروس ها، باکتری ها، قارچ ها و جلبک ها در آب می شود. این فیلترها برخلاف بیشتر فیلترهای رایج خانگی مثل کربن فعال، دچار آلودگی میکروبی نمی شوند و مقاومت خوبی در برابر گرما دارند بنابراین می توان آنها را در مسیر دوش آب گرم و شیر آشپزخانه نصب و به آسانی مواد آلاینده را از آب گرم خارج کرد.